TÄVLINGSRAPPORT

För den andra deltävlingen i den Svenska Multisportcupen, stod Trollhättan som värd.

Anmälda lag var 37 stycken på elitbanan, 57 stycken på korta samt 10 stycken i motions- och ungdomsklassen. Detta var nytt deltagarrekord för TSOKs tävling, en trevlig present på 10års-jubileet.

TC var förlagt till Paradisskolan i västra Trollhättan, detta gav tillgång till naturen i Björndalsterrängen och stadsmiljön i och omkring fallområdet. Det blev även en bra möjlighet att exponera de tävlande för allmänheten.

Den inledande prologen på 2,5 km löpning ledde ned de tävlande till kanotväxeln på Knorren vid Göta älv. Nu väntade 16 km paddling, en fin sträcka på pappret där man tog sig upp till Vargön och vände. Tyvärr väntade en elak, sydvästlig, stark vind, som förvandlade sträckan till en kamp att klara kylan från vattnet. Många var lagen som kantrade och de två följebåtarna hade ett drygt jobb med att hjälpa tävlanden. Otroligt nog var det endast ett lag som tvingades bryta på grund av nedkylning, dessa fick ligga i vattnet alldeles för länge för att kunna ha en chans att komma igång igen. De var dock vid gott mod efter en bastu och varm soppa. Inte ens isberg och orkaner kunde stoppa Team Netcompetence (Johan Skärskog & Jens Thorild), de paddlade sträckan endast 4 minuter över banläggarens uppskattade tid, och var först tillbaka vid TC.

I damklassen var Team NordicBet 4 (Kristin Larsson & Carolin Holmqvist) snabbast tillbaka från kanoten, och i mixklassen var det lag Herkules Stefan Andersson & Ida Semren) Nu väntade MTB-OL samt vanlig OL. I herrklassen växlade ledningen, Lundhags Adventure (Sonny Petersson & Mattias Nyström) och FJS Daniel Hansson & Emil Dahlqvist) gick starkt på MTB respektive OL. På omgång två av MTB kunde Lunhags rycka i från och tog sig ohotade igenom den avslutande OL sträckan. Segermarginalen till FJS blev till slut 6 minuter, som 3:a gick Team Explore Per Vestling & Mikael Lindnord) in cirka 1,5 minuter efter FJS. I damklassen gjorde Sundiväst (Emma Linden & Annica Påhlstorp) en suverän första MTB-sträcka och gav NordicBet en kamp. Inför den avslutande OL-sträckan såg dock Nordicbet ut som segrare, men knöt inte till säcken ordentligt, utan Sundiväst kunde passera i skogen och gick i mål som segrare med 3,5 minuters marginal. Som trea kom Acron Limit (Anna Pernestål & Emma Nilsson) som också krigade bra om segern.

I mix höll Herkules undan i första MTB-omgången, men i efterföljande OL kunde Lundhags Adventure (Martina Höök & Aaron Prince) passera och höll ledningen på de båda avslutande MTB och OL sträckorna. Där segermarginalen till Herkules blev 2,40 minuter. City Wolfs (Thomas Wallinder & Åsa Wiklund) knep tredje platsen.

Den korta banan var uppbyggd på samma sätt som den långa, med skillnaden att det bara var en omgång MTB och OL som avslutning. Även korta banan hade en jobbig paddling. Mixlagen, som körde något kortare än herrklassen, växlade in efter en stark paddling. Lag Mr & Mrs Smith (Olof Sundström & Petra Sundström) tog kommandot direkt, men efter en miss på MTB'n bjöd man in Stockholm Multisport E & M (Markus Bölske & Emma Lundholm) till dans. Det blev en spurt där Smiths var vassast. Efter mycket bra MTB- och OL- sträckor kunde Team Arcturus (Josefin Wångdahl) belägga tredje platsen, 5 minuter efter segrarlaget. I damklassen fick äntligen arrangörsklubben ett segrarlag, Agneta Berlin & Sussi Wiklund Björk. Efter paddlingen, där damlagen var väldigt jämna, visade TSOK-laget goda orienteringskunskaper och ryckte i väg till seger före Stockholms Multisport A2 (Anna Wallin & Anna Svanebäck). På tredje plats gick det härliga laget, Multimorsorna (Maria Johansson & Maria Nilsson) in.

I herrklassen behärskade NordicBet-lagen vågor och vind bäst. På MTB-sträckan ryckte NordicBet 2 (Anders Olsson & Jerker Martinsson) och skaffade sig en ledning som de höll in i Mål. På avslutande OL-sträcka kunde ett starkt orienterande lag, FK Hekules / IFK Göteborg (Martin Larsson & Jonas Nilsson) gå om Nordicbet 1 ( Anders Nilsson & Karl-Fredrik Andersson ) och ta andra platsen.

En ungdoms- och motionsklass var ny för i år. Syftet var att introducera multisporten för nyfikna. Ungdomsklassen vanns av Team 13et före Stenshults IF lag 1 och 2. I motionsklassen gick Team Franzen först över mållinjen.

På elit- och korta banan var ett firningsmoment inlagt. Detta fungerade väl för de flesta lagen, dock uppstod köer under en period av tävlingen. Vi som arrangör beklagar detta, men vi kommer inte justera tider eller placeringar för lag pågrund av detta. Dock tar vi lärdom av det som hände och förbättrar momentet till nästa gång.

Sammanfattningsvis gick tävlingen bra. Mycket lovord till banläggare Johan Carlsson och till maten som serverades efter tävlingen, kanske soppan värmde upp frusna tävlanden. Vädret kan vi inte rå på, men speakern Simon Andersson gjorde ett kanonjobb och höll i gång publik och de tävlande under hela tävlingen.

ETT STORT TACK TILL CUPENS SPONSORER SAMT ÄVEN VÅRA LOKALA SPONSORER.

TROLLHÄTTANS SOK